pár gondolat az esküvőről

A lexikonok szerint az esküvő nem más, mint egy jogi aktus, amely házasság jogérvényességéhez szükséges. Házasság pedig akkor jön létre, ha az együttesen jelenlévő házasulandók az anyakönyvvezető és két tanú együttesen kijelentik, hogy egymással házasságot szándékoznak kötni.
A házasság, a nőnek és a férfinak egy életre szóló benső együttélése. Az európai keresztény államokban a házasságnak egyedüli elismert formája az egynejűség. A házasság élethossziglan tartó volta nem jelenti a házasság felbonthatatlanságát. A katolikus egyház viszont ragaszkodik a házasság felbonthatatlanságához. A házasságot nem lehet meghatározott időre kötni.
 
Az egyházi esküvő
Az egyházi esküvő évezredes tradíció. Egy szent és természetfeletti misztérium, ami tulajdonképpen az egyház ünnepélyes házasságkötése. Túlmutat az emberen, és Istenben teljesedik ki. A házasulandók örök hűséget fogadnak egymásnak Isten előtt, ezért is az eskü: holtodiglan, holtomiglan,... míg a halál el nem választ!
 
A polgári házasságkötés
A polgári házasságkötés (ellentétben az egyházival), nem az egyház színe előtt, hanem az állam által e célra kirendelt polgári tisztviselője előtt (az állami törvény értelmében) létrejövő házassági aktus. A házasságkötés nyilvános és két tanú jelenlétében történik. Tanú lehet bárki, aki nagykorú, cselekvőképes és érvényes igazolvánnyal rendelkezik. Ami a helyszínt illeti: egy fontos alapszabály van, amit be kell tartani! A házasulandóknak a házassági nyilatkozat megtételekor azonos helyiségben, egy időben és ugyanazon anyakönyvvezető előtt kell jelen lenniük. Ma egyre divatosabb helyszínek a különböző éttermek, szállodák vagy akár parkok. A megszokott, és még mindig leggyakoribb házasságkötési helyszín a polgármesteri hivatal.
 
És végül a legfontosabb tudnivaló: a házasság NEM FÁJ, úgyhogy csak bátran kedves fiatalok!
 
-khsz-
www.eskuvo.sk
 
www.eskuvo.sk - esküvő határok nélkül
www.TOPsvadba.sk - szlovák nyelvű esküvői portálunk ( svadba = esküvő )
www.BalatonInfo.sk - irány a Balaton

Továbbküldöm ismerősnek