Mire figyeljünk az esküvői helyszín kiválasztásánál? 5+1 tanács

Mindegyik étterem és vendéglő hangulata, ahol jártatok magával ragad, és szinte látod magad a fehér ruhádban, ahogy felvágjátok az esküvői tortát? Akkor segítek, hogy biztosan ne fogjon ki rajtatok az esküvői helyszín kiválasztása!

Íme, 5+1 tanács, hogy magabiztosan vegyétek az akadályokat!

A keresgélés során a legfontosabb szempontok, amikre figyelni fogsz, az a hely kinézete és az ár. Ezek olyan fontos alappillérek, amiket nem lehet mellőzni, de adok még pár tippet, mik azok, amikre szintén ügyeljetek, amikor esküvői helyszín után kutattok

1. Stílus, hangulat

Nagyon sok étterem, hotel, vendéglő és egyéb szolgáltató létesítmény van, ami vállalja az esküvői fogadás lebonyolítását. Ahány féle, annyi stílus és hangulat. Légy hű magadhoz, akár rusztikus hangulatú fogadóról vagy egy ötcsillagos hotel bálterméről is legyen szó.

Igazi hagyományos, vendéglős-csárdás hangulatú helyet is könnyen találhattok, de egy modern, városi jellegű esküvőhöz is rengeteg helyszín közül válogathattok.

Olyan helyet keressetek, ahol a vendégek nem fogják feszélyezve érezni magukat, kellemes a hangulat, szép a környezet. Jó, ha könnyen ki lehet menni a szabadba-, főleg tavaszi-nyári esküvők esetében-, és tágas, rendezett udvar várja a vendégsereget.

Ha ceremóniamesterrel egyedi szertartást is terveztek, amit a hivatalon kívül, a lakodalom helyszínén tartanátok, akkor arra is figyelnetek kell, hogy a választott helyszín erre is alkalmas-e: elég szép-e a környezet, megteremti-e a romantikus atmoszférát.

2. Technikai jellemzők

Legalább nagyjából tudnotok kell, hány tagú lesz a násznép. Így ezt figyelembe véve tudtok olyan helyet keresni, ahol könnyen elfértek. Egyes éttermek egy adott létszám alatt nem is vállalják a rendezvényt, ezért a befogadóképességre mindenképpen ügyeljetek.

Tisztában kell lennetek azzal, hogy milyen eszközök, berendezések állnak a rendelkezésetekre. Ha a helyszín biztosítja az étkezést is, akkor valószínűleg nem kell külön terítőkről, kiegészítőkről gondoskodnotok, de ha catering szolgáltatja a menüt, akkor lehet, hogy ez nincs benne az alapárban.

Nagy könnyebbséget jelent, ha a helyszín tudja szolgáltatni a hangosítást, zenéhez szükséges technikai berendezéseket.

3. Szerződés
 

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a szolgáltatókkal mindenképpen kössetek szerződést. Így bármilyen kisebb-nagyobb gond, nézeteltérés esetén van egy papíralapú egyezmény, amire tudtok hivatkozni. Így mindkét fél számára tiszták az elvárások, és tudni fogjátok, hogy az adott ár tételről tételre mit foglal magában.

Ne alapozzatok arra, hogy egy étteremben biztosan van szép fehér terítő, ami passzolni fog a díszítéshez, mert lehet, hogy csak hupilila és királykék terítőik vannak. Inkább foglaljatok mindent szerződésbe, és spóroljátok meg magatoknak az idegeskedést.

4. Étel-Ital

Tarthatjátok étteremben az esküvő utáni lakodalmat, de bérelhettek egy különleges helyszínt is. Az első esetben az étterem konyhája tudja biztosítani nektek a menüt, a második esetben választhattok catering szolgáltatót.

Tervezzétek meg pontosan a menüt, mennyi étel lesz, bontsátok le egy főre az adagokat és tervezzetek inkább többre, mint hogy kevesebb legyen. Ugyanez vonatkozik az italokra is. Italcsomagok közül is választhattok, amik adott mennyiségű pezsgőt, bort, sört, röviditalokat és üdítőket is tartalmaznak adott időmennyiségre. Ezt időtől függően tudjátok hosszabbítani.

Előre meg kell tudakolnotok, hogy lehetséges-e saját ételt-italt is bevinni, és azt felszolgálják-e nektek. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy a megrendelt torták mellé például a menyasszonyi tortát egy családtag süti, valamint a családi bort is felteszik az itallapra.

5. Szállás

A legtöbbünknek sokfelé élnek rokonai szerte az országban, de még akár a határon túl is. Egy esküvőre azonban összegyűlik a család. Ha sokan jönnek messzebbről, akkor jó, ha előre tudjátok, hogy van-e szálláslehetőség a helyszínen, hány főre és milyen árban.

A meghívóban tanácsos mellékelni arról egy üzenetet, hogy biztosított-e a szállás a vendégek számára, és hogy ezt az ifjú pár állja-e, vagy saját költségen lehet megszállni az éjszakára.

 

+1 Egyéb tippek

Hogy biztos álomszerű legyen az esküvői helyszín, amit választotok, adok még pár hasznos tippet!

Tudakoljátok meg, hogy milyen lehetőségek vannak parkolásra.

Csak ti lesztek-e a helyszínen, vagy lesznek-e még más vendégek, egyéb rendezvények párhuzamosan.

Legalább fél évvel, de inkább egy évvel az esküvő időpontja előtt foglaljátok le a helyet.

Menjetek el egy próbavacsorára, így biztos nem fog meglepetés érni a menüvel kapcsolatban.

Szabadtéri esküvői helyszín esetén legyen a közelben egy „esőhelyszín” B tervként.

Mennyire biztonságos, gyerekbarát a helyszín.

 

Elsőre biztosan soknak tűnhet, mennyi mindenre is kell figyelni, hogy megtaláljátok a számotokra ideális helyszínt. Sok a száraz, technikai jellegű tulajdonság, amit számba kell vennetek egy-egy hely kapcsán.

Ha ezekkel nagyjából már tisztában vagytok, akkor hagyatkozzatok a megérzésetekre! Amikor ott lesztek egy helyszínen, akkor érezni fogjátok, hogy ez az, ahol önfeledten tudjátok megünnepelni közös életetek kezdetét a család és barátok körében!

 

Továbbküldöm ismerősnek