Torzsa Lajos esküvői fotós Budapesten és Pest megyében

 

Torzsa Lajos - esküvői fotós Budapest

Nehéz úgy bármit leírni a hivatásomról, hogy nem nézhetek az olvasó szemébe, ezért magam bemutatásaként azokra a leggyakoribb kérdésekre fogok válaszolni, amelyeket a párok személyesen szoktak tőlem megkérdezni az esküvői fotózás lefoglalása során.

 

 

Mi kell a jó esküvői fotókhoz?

Érzelem

Szerintem a jó esküvői fotókhoz legfőképpen az szükségeltetik, hogy az érzelmek tapinthatóak legyenek a fényképeken. Alapvető emberi tulajdonság, hogy az érzelmeinket csak a hozzánk legközelebb álló embereknek mutatjuk ki, és ezt csakis olyan helyen és társaságban tesszük, ahol komfortosan érezzük magunkat. Azon túl, hogy mindenkinek más a komfortzónája, alapvetően a bizalom tudja oldani azt a gátat, amely beengedi a fotóst abba a helyzetbe, ahol valós érzelmeket tud megörökíteni.

Jó fények

A jó esküvői fotók alapvetően nem a helyszíntől, vagy a kiegészítőktől és maníroktól lesznek igazán jók, hanem a szép fényektől. Ma az esküvői fotózás legnagyobb problematikája, hogy a párok a délutáni szertartások előtti időszakra, vagyis délre időzítik a kreatív fotózást, amikor a nap állása miatt a fotós nem tud szép, szögből beeső fénnyel dolgozni. Ilyen körülmények között a fotós nem tud mást tenni, minthogy mindent elkövet a helyes expozícióért, de magát a fényt nem tudja minden esetben kompromisszumok nélkül, kreatívan használni.

Ahhoz, hogy szép fényekkel dolgozhassunk, a kreatív fotózást a kora reggeli órákra, vagy a kora esti órákra érdemes időzíteni, és ha ez nem megy másképp, akkor érdemes az esküvő napjától eltérő napon elvégezni. Ha a kreatív fotózást mégis az esküvő napján, délben kell elvégezni, akkor érdemes a fotózást egy patinás belső térbe (kúria, kastély, szálloda, stb.) bevinni, vagy sok árnyékot adó, külső helyen elvégezni.

 

Rólam nem készülnek jó fotók, mit tegyek az esküvő előtt?

Fogadd el magad!

„Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt.” – Szól a Bibliai tanítás, amelyet sok pár az esküvői fogadalmába is belefogalmaz. E szerint a párod számára Te vagy a legszebb, és ezt érdemes fontolóra venned. Minden más, amit meg tudnék fogalmazni az csak közhelyként hatna.

Kérj tanácsot a profiktól

Az esküvőn életed formájában kell lenned, amelyhez nem kell más, csak egy jó ruha, cipő, frizura és smink, ezért a külsődre szánt büdzsé nagy részét ezekre érdemes elkölteni, mert alapvetően ezek a külsőségek fogják meghatározni a megjelenésedet. A manikűr, az ékszerek, a csokor és az egyéb külsőségek is fontosak, némelyikük elengedhetetlen, de nem annyira meghatározóak a megjelenésed szempontjából, mint ahogyan elsőre gondolnád.

A trendi kinézet és az arányok megtartása érdekében érdemes profikra bízni a külsődet, mert ők tudják, hogy mi áll jól neked, azonban csak olyan külsőt és átalakítást vállalj, amelyben jól érzed magad, és amelyben egy kicsit a hétköznapi önmagadra is ráismersz.

Bízz a fotósban

Az esküvői fotós dolga, hogy olyan fotókat készítsen rólatok, amelyen előnyösen ábrázol benneteket. Ebben egy sor praktikus fotózási szabály segíti, de mindemellett fontos az is, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki közöttetek, mert így jobban meg tudja jeleníteni a személyiségjegyeiteket és az érzéseiteket a fényképeken.

 

Milyen formában kapjuk meg az elkészült képeket?

Válogatva

A fotózás után a legfontosabb feladata az esküvői fotósnak, hogy átválogassa az elkészült képanyagot, és csak a legjobb képeket tartsa meg Erre azért van szükség, hogy a képanyag egyedi módon, kellő tömörséggel mutathassa be a nagy napot. Ebben a kevesebb több elvét képviselem, és inkább adok át 50-60 darab egyedi fotót a kreatív fotózásról, mintsem több száz középszerű képet néhány egyszerű beállításból. Ne hagyd, hogy a képek darabszámával vegyenek le a lábadról, az évek múltával több száz képet egyszerűen türelmed sem lesz átnézni.

Utómunkázva

A válogatás után a képekkel való utómunka is nagyon fontos feladat, amely során el lehet végezni néhány olyan elengedhetetlen képkorrekciót, amely alapjában emeli a kép minőségét. Ezen túl a kép okozta hatásokat is lehet fokozni, persze a kevesebb több elvet itt is betartva.

Teljes felbontásban, azonnal felhasználható módon

Fontos, hogy a párok azonnal felhasználhassák – így megoszthassák, előhívhassák, vagy archiválhassák a fotókat, ezért azokat olyan formátumban (JPEG fájlként) biztosítom a számukra, hogy a képekkel azonnal tudjanak rendelkezni. A másik fontos dolog, hogy a képeket teljes felbontásban adom át, így például nagyméretű lenyomatokat is tudnak a fotókból készíttetni.

 

A legfontosabb kérdések mellett persze sok megválaszolatlan kérdés is maradt, amelyeket az elérhetőségeim valamelyikén, vagy személyesen is feltehetsz – szívesen állok a rendelkezésedre.

 

Torzsa Lajos – esküvői fotós Budapest

web: http://www.torzsalajos.hu/

e-mail: torzsalajos [at] gmail [dot] com

telefon: 06-30/628-58-67

 

Továbbküldöm ismerősnek