Budapest Klezmer Band koncert a Komáromi Jókai Színházban

2012. október 20-án, szombaton, 19.00 órai kezdettel a Komáromi Jókai Színház  színháztermében fellép a világhírnek örvendő Budapest Klezmer Band.

            A héttagú, immár 1990 óta működő zenekar előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

            A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Kilépve a liturgikus környezetből - sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, valamint a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, ahol szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Az utóbbi produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A zenekar megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is,  az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a zenekarnak a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

            Jegyek a koncertre a színház jegypénztárában vásárolhatók:

Hétfő–péntek:  9.00 – 12.00 és 13.00 – 15.00 (valamint az előadások kezdete előtt egy órával)
Információ: +421 35 7908 150 vagy a színház felújított honlapján  -  www.jokai.sk

 


www.eskuvo.sk - esküvő határok nélkül

www.TOPsvadba.sk - szlovák nyelvű esküvői portálunk ( svadba = esküvő )

 

Továbbküldöm ismerősnek